Ha odafigyelünk arra, hogy milyen ételhez milyen bor dukál, akkor miért ne tehetnénk meg ezt a teával is? Persze nem csak a délutáni teasütemény és forró ital közti harmóniáról lesz szó, hanem úgy mint a boroknál, fantasztikus párosításokról, ami kiemeli mind az étel, mind a tea ízét. 

Ez egy roppant izgalmas játék, de valójában a sommelierek és szakácsok évszázadok óta figyelembe veszik a bor és étel helyes párosítását. Talán már mindannyian tisztában vagyunk azzal a “szabállyal”, hogy vörösborokhoz a gazdag ízzel rendelkező, valamint a vöröshúsok passzolnak, míg a fehérborokhoz a szárnyasok, halak, és zöldséges ételek. A desszert borok pedig az édességekhez illenek a leginkább. 

 Azonban ezek sem kőbe vésett szabályok, ahogy az elmúlt évtizedekben a tányérunkon felszolgált ételek, és a szőlő megművelésének módszere megváltozott, úgy a határok is kifinomultabbakká váltak. Például egy könnyebb spanyol bor kitűnően megy a halakhoz, és egy testesebb olasz vagy francia bor kiválóan megy a nehezebb ételekhez, vagy épp a curry-khez. 

A legtöbbünk pedig még csak most kezd megbarátkozni a gondolattal, hogy a teával is ezeket a szabályokat végig zongorázzuk. Pedig keleten már több évszázada ügyelnek a helyes étel és tea párosításra.

Fogadd meg az alábbi szabályokat, és nyűgözd le a párodat, vagy a barátaidat a legközelebbi vacsoránál!

Fekete tea – az erőteljes ízével jól illik a bőséges menühöz, például sült húsokhoz, bárányhoz, marhához és vadhúsokhoz. De tésztaételekhez, mint például a lasagnához is kitűnő. 

Zöld tea – a természetes, növényes ízével remekül passzol a vegetáriánus fogásokhoz, salátákhoz, zöld curryhez és könnyebb szárnyas ételekhez. 

Fehér tea – enyhe, visszafogott az íze, így ha erős, fűszeres ételhez szolgáljuk fel, akkor teljesen ízetlennek tűnhet. A gyengéd aromáit hangsúlyozzuk ki könnyű ételekkel, például fehér húsú halételekkel, vagy lágy sajtokkal és desszertekkel.

Oolong tea – ez a típus az ízét illetve különböző lehet, de általánosságban összetett, füstös ízzel bír. Tálalj mellé fűszeres ételeket, gyümölcsös édességeket és füstölt sajtokat vagy húsokat.

Gyümölcstea – tökéletes a komplikáltabb, összetettebb desszertek, torták, és étcsokoládé mellé. Némelyik még a fűszeres húsokhoz is passzolnak, az Earl Grey például ilyen. 

Chai tea – a testes fűszeres teakeverék mindenféle egzotikus fogáshoz passzol, legyen az egy édes szósszal tálalt hús a török konyhában vagy egy izgalmas indiai tésztaféleség.

 

Forrás: Itt

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *